Iedereen kan communiceren. De uitdaging is in hoeverre jouw ideeën zonder ruis overkomen op de ontvanger. En de ontvanger aanzet tot een gewenste reactie. De sleutel is een juiste rolkeuze: wie wil je zijn voor de ander?
Kijk ook op deze pagina over communicatie. Hier vertelt Anne Schellekens haar introductie over communicatie. Zij is stuurvrouw van de nationale VrouwenAcht die in Londen 2012 voor goud gaat. Voor Anne is niet haar functie van stuurvrouw uitgangspunt voor haar handelen en communiceren...
Read more ...
Met veel plezier heb ik deelgenomen aan het programma Steeds Beter Worden. Ik kwam in contact met Sport naar Succes via de stageopdracht van een student die bij ons op de Atletiekschool zit. En de insteek om sport als vehikel te gebruiken voor je persoonlijke én organisatorische ontwikkeling was voor mij genoeg aanleiding om mee te doen.
Helaas zie ik teveel om mij heen, en ook in het onderwijs, dat sport een restpost is. Het mag duidelijk zijn dat dit nu,...
Read more ...
In sport draagt ritme bij aan prachtige prestaties. Ritme train je door te spelen met tijd en ruimte. Als mensen dankzij ritme beter op elkaar ingespeeld raken in sport, waarom zouden we het dan niet toepassen in ons werk?
Kijk ook op deze pagina over ritme.
Kun jij een voorbeeld geven hoe ritme in jouw sport je helpt verbeteren of presteren? En geef zeker je reactie op hoe jij denkt over de waarde van ritme in het werk.
Het individu is de basis voor succes van teams en organisaties. Toch wordt er veel gestuurd op teamresultaten. Zolang deze goed zijn is er weinig reden om aandacht aan individuele verbeterpunten te geven. In de sport is dat heel duidelijk.
Als je met 3-0 de bekerfinale wint, waar zou je dan aan moeten werken om te verbeteren voor de strijd om de landstitel? Zelfs uit die ene helemaal foute pass, kwam een mooi doelpunt. De verliezende partij is in het voordeel:...
Read more ...
In het bedrijfsleven is uit de inzet van begeleiding en faciliteiten direct af te leiden hoe serieus de leiding van een organisatie haar eigen doelstellingen neemt. Als er niet wordt geïnvesteerd in betere begeleiding en faciliteiten, hoe serieus moet je dan een groeidoelstelling van je directeur nemen? Kijk ook op deze pagina over begeleiding en faciliteiten op de website.
Heb jij wel eens, tegelijk met een stevige groeidoelstelling van de organisatie waar je werkt, zonder overleg de benodigde extra begeleiding...
Read more ...
Steeds beter worden gaat in sport soms ongemerkt. Door directe metingen en directe feedback leer je terwijl je lekker bezig bent. In het bedrijfsleven komen meetgegevens in rapportages over de afgelopen periode terecht, en feedback geven we elk half jaar graag in functioneringsgesprekken.
We kunnen veel van sport leren als we zoeken naar manieren om in ons werk steeds beter te worden.Kijk ook op deze pagina over meten en feedback op de website.
Welk praktijkvoorbeeld uit de werk kun jij...
Read more ...
In sport is automatisch veel aandacht voor samenwerken want tijdens het sporten wordt dit doorlopend geoefend en beleefd. Wat we van de sport kunnen leren is dat beter samenwerken wordt ondersteund met af en toe een gezellig uitstapje maar vooral met trainen, veel trainen. Kijk ook op deze pagina over samenwerken op de website.
Hoe sta jij tegenover trainen van werksituaties? En wordt bij jou op het werk wel eens getraind?
Er zit héél veel talent in ieder mens en dus ook in elke organisatie. In de sport worden talenten en wereldkampioenen niet geboren maar ontdekt en begeleid in steeds beter worden. Het is hoog tijd dat het bedrijfsleven de aanwezige talenten van medewerkers beter gaat benutten. Kijk ook op deze pagina over talenten en capaciteiten op de website.
Kun jij een voorbeeld noemen van ruimte voor het ontdekken en benutten van capaciteiten en talenten van medewerkers in een organisatie?
In sport zijn doelen vooral een onderdeel van het proces van steeds beter worden, en geen starre maatstaf voor wat gehaald moet worden. Sporters stellen doelen om vele redenen: richting geven / (extra) motivatie / boodschap aan omgeving / organiseren van begeleiding en faciliteiten / etc.
Leidinggevenden kunnen daar nog veel van leren. De uitgangspositie voor bedrijven is compleet anders dan in de sport. In het bedrijfsleven bestaan afdelingen uit mensen met totaal verschillende doelen. Daar plak je niet zomaar een...
Read more ...